
Petrol rafineri tesisi, ham petrolün işlenmesi yoluyla petrol türevi ürünlerin üretildiği bir endüstriyel tesisdir. Bu tesisler, ham petrolden birçok farklı türevi ürünün üretiminde kullanılan bir dizi işlemi içerir.
Petrol rafineri tesisleri, petrol türevi ürünlerin yanı sıra bazı kimyasal ürünlerin ve diğer endüstriyel ürünlerin üretiminde de kullanılabilir. Petrol rafinerilerinde kullanılan başlıca işlemler şunlardır:
- Fiziksel ayırma: Ham petrolün bileşenleri, farklı kaynama noktalarına sahip oldukları için, kaynama noktasına göre ayrılır.
- Katalitik çözme: Ham petrolden üretilen düşük kaliteli yakıtların kalitesi arttırılır.
- Kraking: Yüksek moleküler ağırlıklı bileşikler, daha düşük moleküler ağırlıklı bileşiklere dönüştürülür. Bu işlem, benzin, dizel yakıtı, kerosen ve diğer petrol türevi ürünlerin üretiminde kullanılır.
- Reforming: Ham petrolden, daha yüksek oktan sayısı ve daha düşük sülfür içeriği ile daha yüksek kaliteli benzin üretmek için kullanılan bir işlemdir.
- Hidrodesülfitasyon: Ham petrolün sülfür içeriğinin azaltılması için kullanılır.
Petrol rafineri tesisleri, dünya çapında önemli endüstriyel tesislerdir ve enerji, ulaşım ve diğer endüstriyel sektörlerde kullanılan birçok ürünün üretiminde kritik bir rol oynarlar. Bununla birlikte, bu tesislerin faaliyetleri çevresel etkilere neden olabilir ve bu nedenle, çevresel düzenlemeler ve sürdürülebilirlik önlemleri bu tesislerde önemli bir konudur.
Petrol İşleme Rafineri Tesislerinin işletilmesinde Akfen Makina kurmuş olduğu tesislerin işletme sürecinde personel desteği sunması ile, tesis sisteminin işletilmesinde müşterilerine destek olmaktadır. İstenilen kapasitede Petrol İşleme Rafineri Tesisi kurulumu yapmaktayız.
Petrol İşleme Rafineri Tesislerinin kurulumunda yurt içi ve yurt dışı anahtar teslim projelerini Akfen Makina yürütmektedir. Petrol İşleme Rafineri Tesislerinin kurulumunu , Devreye alınması , Personel Eğitimi , Borulama , elektronik tesisat , Otomasyon , Dizayn , uzman personel ekibiyle anahtar teslim projelerinin üstesinden gelerek müşterilerini her daim memnun etmiştir.
Petrol İşleme Rafineri Tesisi Çalışma Yöntemleri
- - Kesitli Distilasyon (Batch Type)
- - Sürekli Distilasyon (Pipe Still)
Ham Petrolün yapısı çok çeşitli tipte moleküler ağırlığı ve kaynama noktası lan hidrokarbon bileşenlerinden meydana gelmektedir. Hidrokarbonlar distilasyon işleme yöntemi ile geniş aralıklı kaynama noktalarına ulaştırılarak yoğunluklarına göre ayrılır.
Elde edilen ürünler bunlardır;
- - Gaz
- - Nafta
- - Kerosen
- - Dizel
- - Baz Yağ
- - Residue (Kalıntı)
Distilasyon (Damıtma) Nedir - Nasıl Çalışır
Petrolün yüksek ısı işlemi ile buharlaştırılmasını sağlayıp kaynama noktası ve yoğunluğuna göre ayrılması işlemine distilasyon denir. Petrol türevi ürünleri atmosferik distilasyon kolonu yardımı ile ayrıştırılmasına ardından yoğun olan buharlaşmayan ürünü vakum distilasyon kolonuna yardımı ile ağır ürünleri fraksiyonlarına göre ayrılması işlemini yapmaktadır. Sistem çoklu distilasyon fraksiyonlama işlemi yapmaktadır.
Fraksiyonlama (Ayırma)
Ham petrolün kolona girişi ile buharlaşma başlar. Buharlaşan petrol yoğunluğuna göre yükselerek tepsi deliklerinden ve dolgu maddesinin içinden geçer. Buharlaşmayan kısım (sıvı kalan kısım) kolonun alt bölümüne iner. Bu işleme fraksiyonlama (fazlarına ayırma) denir.
Distilasyon kolonu 3 parçadan oluşur.
- - Flaş Bölgesi (Ham Petrolün Girdiği Kısım)
- - Alt Bölge Reboyler (Ham Petrolün Döküldüğü Bölge)
- - Üst Bölge (Fraksiyonlama Bölgesi)
Flaş bölgesi ham petrolün kolona girdiği ilk bölgedir. Ham petrol fırından yüksek basınç ve sıcaklık ile gelerek kolona giriş yapar. Bu esnada basınç düşümü meydana gelir. Basınç düşümü ve yüksek sıcaklık nedeniyle petrolün içerisinde düşük kaynama aralığına sahip hidrokarbonlar buharlaşarak kolonun üst bölgelerine hareket eder ve ayrışma işlemi başlar.
Alt bölge dip ürünlerin içerisinde kalması istenmeyen hafif kısımları ayırır bu ayrışma işlemi ya dipten kızgın yağ sistemi ile verilerek veya tekrar ısıtılarak(Reboyler) yapılır.
Üst bölge fraksiyonlama kısmıdır ve bu bölgeden istenilen ürünler elde edilir.
Ham petrol distilasyon projesinde firmamız bünyesinde bulunan tecrübeli eleman ve danışmanlar eşliğinde prosesin temel esasları da göz önüne alınarak imalat, montaj, eğitim ve devreye alma işlemleri gerçekleştirilir.
Prosesin çalıştırılabilmesi ve işletilebilmesi için müşterilerimizin talep ettiği eleman desteği ve eğitim verilmektedir.
Daha Fazla