Madeni yağ tesisleri, ham petrolün rafine edilmesi sonucu elde edilen petrol ürünlerinden biri olan madeni yağların üretildiği tesislerdir. Madeni yağlar, genellikle motor yağı, hidrolik yağ, şanzıman yağı, yağlayıcılar ve gresler gibi çeşitli endüstriyel yağlar olarak kullanılırlar.
Madeni yağ tesisleri, ham petrolün işlenmesi için kullanılan karmaşık bir teknolojik süreç içerir. Bu süreç, ham petrolün çeşitli bileşenlerine ayrılmasını ve ardından rafine edilmesini içerir. Rafine edilen ham petrol, daha sonra çeşitli kimyasal işlemlerden geçirilerek son ürün olan madeni yağların üretilmesi için hazırlanır.
Madeni yağ tesisleri, endüstriyel işletmelerin, nakliye sektörünün ve bireysel araç sahiplerinin ihtiyaç duydukları yağların üretimini sağlamaktadır. Bu tesisler, günlük hayatta kullandığımız birçok ürünün üretiminde önemli bir rol oynarlar.
Akfen Mühendislik, Madeni yağ tesisleri’nin kurulumunda yurt içi ve yurt dışında anahtar teslim projeler gerçekleştirmektedir. ( Avrupa, Arap ülkeleri, Afrika ) ülkelerinde istenilen kapasitede madeni yağ tesisinin kurulumu, montajı, dizaynı, elektrik tesisatı, borulama işçiliği, personel eğitimi , otomasyon, izolasyon, performans testlerinin yapılması ve devreye alınması işleminde anahtar teslim olacak şekilde kaliteli ve fiyat garantisi sunan Akfen Makine’nın yapmış olduğu başarılı projeler arasında sizin projenizde yer alsın.
Madeni Yağ Tesisleri Üretim Süreci
- Madeni yağ üretim tesisinde ilk olarak baz yağlar stok tanklardan üretim tanklarına aktarılır.
- Madeni yağ üretim mikserindeki yağ kızgın yağ kazanı yardımıyla ısıtılarak ihtiyaç duyulan ısıya yükseltilir.
- Mikser sirkülasyon pompası yardımı ile bazyağları homojen bir karışım oluşturana kadar karıştırır.
- Laboratuvar tarafından alınan ana karışım numunesi, kimya mühendisleri tarafından analiz edilir ve “uygun” sonucu alınmazsa, üretim tanklarındaki baz yağ karışımı uygun olmayan parametrelerde istenilen değerler sağlanana kadar düzeltme işlemi yapılır.
- Uygun yoğunluğa getirilen laboratuvardan uygunluk alan baz yağ karışımına, madeni yağ üretimi için katkı aşamasına geçilir.
- Ön karışım tankına çekilen baz yağ karışımına, üretilecek miktara göre kimyasal ilave edilir ve tekrardan ana üretim mikserine geçişi sağlanır. Katkı ve baz yağlar homojen bir karışım oluşturana kadar üretim mikserinde karıştırılır.
- Homojen karışımından örnek alınarak kalite kontrol laboratuvarına gönderilir ve analizler yapılır. Analiz raporundaki parametrelerde uygunluk sağlanana kadar karışımda düzeltmeler yapılır. Sonucu uygun değerlere geldiğinde üretim işlemi tamamlanmış olur.
- Üretim işleminin ardından, ara stok tankına alınan ara mamül: Stok tankına gitmeden önce önceki ürünlerden gelebilecek bir oksidasyon olmadığından emin olmak için kalite kontrol laboratuvarının ilgili analizlere tabi tutulur.
- Kalite kontrol laboratuvarının dolum izni vermesinin ardından ara mamül: varil, plastik ambalaj vb. dolum hatlarına transfer edilir.